Aplikace pro podporu kalibrace pístových pipet - Vospěl, Bohumír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Tato práce se zabývá částečným zautomatizováním pracovního postupu při kalibraci pístových pipet. Analyzuje možnosti využití stávajících měřidel laboratoře, zejména se pak zaměřuje na propojení těchto přístrojů s osobním počítačem a jejich vzdálenou obsluhu. Naměřené hodnoty umožní exportovat do sešitu aplikace Microsoft Excel. Navrhuje kompletní řešení této problematiky.

This thesis occupies itself with the partial automation of the workflow for calibration of piston pipettes. It analyses the possibilities of the use of the current laboratory gauges, and focuses particularly on the connecting of these devices with a personal computer and their remote control. It also enables the exportation of the measured values into Microsoft Excel application and suggests a complete solution of these problems.
Application for Support of Calibration of a Piston Pipette
Keywords: kalibrace; komunikační protokol; USB; RS232; Microsoft Excel; Modbus RTU; calibration; communication protocol; USB; RS232; Microsoft Excel; Modbus RTU