Napájecí zdroj elektrostatického odlučovače - Broďák, Kamil (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Diplomová práce je zaměřena na seznámení s problematikou napájení elektrických odlučovačů. Vzhledem k doposud dominantnímu postavení jednofázových transformátorů pracujících na síťové frekvenci 50 Hz řízených tyristory, se práce zaměřuje právě na tyto zdroje. První část popisuje princip elektrického odlučování a popis vlastního elektrického odlučovače. Na to navazuje stručné seznámení s teorií návrhu elektrického odlučovače. Dále se práce zabývá popisem zdroje velmi vysokého napětí, který je rozdělen na transformátor s usměrňovačem a řídící skříň se silovými obvody a obvody zajišťujícími řízení dodávaného výkonu transformátorem. Je také stručně popsán systém řízení zdroje vvn při různých provozních stavech. V poslední části je proveden návrh chlazení rozvaděče včetně tyristorů a návrh silového vedení řídící skříně zdroje, přívodního vedení a vedení k transformátoru.

The diploma thesis focuses on the problems of electric power precipitators. Due to their current dominant position, the work concentrates on the sources of single phase transformers operating at the frequency of 50 Hz controlled by thyristors. The first part describes the electrostatic precipitator and its principle. This is followed by a brief insight into the proposal for an electrostatic precipitator. The work also explains the high voltage source that is divided into a transformer with a rectifier and into a control box with power circuits and control circuits that provide the power supplied by a transformer. The work also offers an explanation of the HV source system that operates at different conditions. The last part suggests a proposal for cooling cabinet including thyristors, for power line control box resources, for a supply line and a line to the transformer.
Power supply of electrostatic separator
Keywords: elektrické odlučovače; transformátor; usměrňovač; zpětné vazby; tyristor; výkon; přeskok; průtočné množství; oteplení; teplota; zkratový proud; electrical precipitators; transformer; rectifier; feedback; thyristor; electric power; spark; flow rate; warming; temperature; short-circuit current