Krut prutů s nekruhovým příčným průřezem - Hablák, Ján (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Bakalárska práca sa zameriava na problematiku krutu prizmatických prútov s nekruhovým prierezom, jeho modelom v rôznych softwaroch, výpočtom a porovnaní reálneho merania s vypočítanými hodnotami. Cieľom práce je zoznámiť sa so základnými teoretickými znalosťami, ktoré budú následne uplatnené pri modelovaní a počítaní konkrétnych uzavretých profilov. V práci sú porovnané jednotlivé výsledky. V teoretickej časti sú vysvetlené základné pojmy a znalosti. Praktická časť sa zaoberá výpočtom jednotlivých prierezov a praktickým meraním.

The bachelor’s thesis focuses on the issue of torsion of prismatic bar with a non-circular cross-section, its model in various software, calculation and comparison of real measurements with calculated values. The aim of the work is to get acquainted with the basic theoretical knowledge, which will subsequently be applied in the modeling and calculation of specific closed profiles. Individual results are compared in the thesis. Basic concepts and knowledge are explained in the theoretical part. The practical part deals with the calculation of individual cross-sections and practical measurement.
Torsion of beams with a non-circular cross-section
Keywords: Krut prutov; nekruhový prierez; tuhosť; Youngov modul pružnosti; krútiaci moment; pružnosť; napätie; posuv; deformácia; ANSYS; Matlab PDE Modeler; FreeFem++; FEniCS; Bar torsion; non-circular cross-section; stiffness; Young’s modulus of elasticity; torque; elasticity; tension; displacement; deformation; shear stress; ANSYS; Matlab PDE Modeler; FreeFem++; FEniCS