Rychlost opakovaného zachycení a uvolnění vody směsným recyklátem jednorázových plen a jeho jednotlivých komponent - Březinová, Štěpánka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá recyklací jednorázových plen. Odpad z jednorázových plen má potenciál pro druhotné využití a zároveň jde o ekologičtější variantu než spalování tohoto odpadu. Procesem recyklace je potřeba oddělit jednotlivé části pleny, aby mohly být dále využívány. Produktem recyklace v této práci je recyklační směs (recyklát), kterou tvoří buničina společně s polyakrylátem sodným. Polyakrylát sodný patří mezi superabsorpční polymery, které mají velké absorpční schopnosti, přičemž tyto vlastnosti má i získaná recyklační směs. V experimentální části je recyklační směs analyzována a její absorpční a desorpční schopnost je porovnávána s vlastnostmi polyakrylátu draselného.

This bachelor’s thesis focuses on the recycling of disposable diapers. The waste from disposable diapers could be potentially used again and it is also a more ecological solution than incineration of this waste. The process of recycling separates individual parts of the diaper so they could be used again. In this bachelor’s thesis, the product of recycling is a recycled material that is composed of cellulose and sodium polyacrylate. Sodium polyacrylate is one of the superabsorbent polymers that have great absorptive qualities. The resulting recycled material has the same qualities as well. In the experimental part of this bachelor’s thesis, the recycled material is analyzed and the absorptive and desorptive qualities are compared with the qualities of sodium polyacrylate.
The rate of repeated capture and release of water by a mixed recyclate of disposable diapers and its individual components
Keywords: Superabsorpční polymer; jednorázová plena; recyklace; absorpční schopnost; buničina; Superabsorbent polymer; disposable diaper; recycling; absorption capacity; pulp