Návrh a analýza jednofázového asynchronního motoru s pomocnou fází - Nekovář, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Tato bakalářská práce pojednává o konstrukci, principu působení, metodě návrhu a analýze magnetického obvodu jednofázového asynchronního motoru s pomocnou fází. Jako pomocná fáze se zde uvažuje vinutí se sériově připojeným elektrolytickým kondenzátorem. V první kapitole je napsán obecný pohled na jednofázové asynchronní motory. Dále je v následujícím oddílu probrána konstrukce těchto strojů. Princip působení jako další část obsahuje vysvětlení vzniku točivého momentu motoru pomocí teorie dvou magnetických polí působících proti sobě. V metodě návrhu jednofázového motoru je popsán postup při výpočtu. Následně byly vytvořeny dva návrhy jednofázového asynchronního motoru s pomocným vinutím podle této metody návrhu a byla provedena analýza jejich magnetických obvodů pomocí metody konečných prvků.

The bachelor‘s thesis deals with the construction, operation principle, design method and analysis of the magnetic circuit of single-phase induction motor with auxiliary phase. The auxiliary phase is considered as winding with series connected electrolytic capacitor. In the first charter is written a general view of single-phase motors. Furthermore, in the following section discussed the design of these machines. Principle of operation as the next section contains an explanation of torque using the theory of two magnetic fields acting against each other. The design method of single phase motor is described the procedure for calculating. Subsequently, two proposals of single-phase induction motor with auxiliary winding were developed according to the method of design and an analysis of their magnetic circuits using the finite element method was made.
Design and analysis of split-phase induction motor
Keywords: Analýza; jednofázový asynchronní motor s pomocnou fází; konstrukce; metoda konečných prvků (MKP); metoda návrhu; princip působení.; Analysis; construction; design method; finite element method (FEM); principle of operation; split-phase induction motor.