Bytový dům v Rychnově nad Kněžnou - Daníček, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2021)
Předmětem této bakalářské práce je návrh novostavby bytového domu v Rychnově nad Kněžnou. Stavební pozemek se nachází v klidné části na východním okraji města. Objekt bytového domu je samostatně stojící a obsahuje jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží. V nadzemní části se nachází celkem 13 bytových jednotek a v podzemní části jsou umístěny sklepní kóje, skladovací místnosti, technická místnost a společné prostory jako kolárna, sušárna a kočárkárna. Dům má jednoduchý obdélníkový půdorys a ustoupené nejvyšší podlaží. Objekt je založen na základových pasech. Svislý nosný systém nadzemního podlaží je zděný kombinovaný z vápenopískových bloků, nebo z pórobetonových bloků. Podzemní podlaží je z tvarovek ztraceného bednění. Vodorovné nosné stropní konstrukce jsou monolitické železobetonové doplněné železobetonovými věnci a na určitých místech i železobetonovými průvlaky. Střešní konstrukce je navržena jako jednoplášťová plochá střecha s extenzivní vegetací.

The subject of this bachelor's thesis is the design of a new apartment building in Rychnov nad Kněžnou. The building plot is situated in a quiet part on the eastern outskirts of the city. The apartment building is detached and contains one underground and four above-ground floors. In the above-ground part, there are a total of 13 housing units and in the underground part, there are cellar cubicles, storage rooms, a technical room, and common areas such as a bicycle shed, a drying room, and a carriage house. The house has a simple rectangular floor plan and a recessed top floor. The building is based on foundation passes. The vertical load-bearing system of the above-ground floor is a brick combination of lime-sand blocks of aerated concrete blocks. The basement is made of lost formwork fittings. The horizontal load-bearing ceiling structures are monolithic reinforced concrete complemented by reinforced concrete wreaths and in other places also by reinforced concrete girders. The roof structure is designed as a single-skin flat roof with extensive vegetation.
Apartment building in Rychnov nad Kněžnou
Keywords: Bytový dům; ustoupené podlaží; podsklepený; vegetační extenzivní střecha; vápenopískové zdivo; monolitické stropní konstrukce; Apartment building; recessed floor; basement; extensive vegetation roof; sand-lime masonry; monolithic ceiling structures