Návrh technologie výroby zvolené součásti a aplikace navržených změn do výrobního procesu - Turčín, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Diplomová práce se zabývá návrhem technologie výroby součásti „přítlačná deska“. U zvolené součásti je proveden konstrukční a materiálový rozbor. V práci jsou shrnuty teoretické předpoklady potřebné k řešení zvolené problematiky. Je provedena podrobná analýza současného stavu výroby, která se zabývá seznámením s výrobními možnostmi firmy, současnou technologií výroby a časovým záznamem výroby. V návaznosti na analýzu současného stavu jsou vypracovány návrhy změn technologie výroby. Mezi tyto změny se řadí sjednocení výrobního zařízení, což vede k inovaci technologického postupu a způsobu upnutí součásti. Další změny jsou zaměřeny na stabilizaci procesu vrtání, čehož je docíleno volbou nových nástrojů a úpravou řezných podmínek. Dále je navrženo variabilní kódování nástrojů při automatické výměně nástrojů. S ohledem na navržené změny jsou sestaveny dvě výrobní varianty, které jsou spolu s navrženými nástroji posouzeny v technicko-ekonomickém hodnocení.

This master thesis deals with a design of technological process description for a mechanical engineering part called „pressure plate“. The component is analyzed in regards to its mechanical engineering design and used material. Some brief theoretical prerequisites for an effective solution of the problem are summarized in the paper. A detailed research of current technological methods is provided, together with an analysis of the State-of-the-Art in manufacturing, introduction of technological possibilities of the company and a timeline records of the manufacturing process. In regards to the current methods and technologies, changes to the technological process are applied. Among these changes is a unification of machinery used in the process. This leads to an innovation of the methodology and the ways to clamp the component. Other applied alternations focus on a stabilization of the drilling process, which is reached by a choice of new tools and adjustment of cutting parameters. Furthermore, a variable coding of tools in case of automatic tool change is designed. This paper then provides two possible solutions based on proposed changes and alternations. These solutions, together with the tools mentioned, are subjects to a techno-economical assessment.
Technology Design of a Selected Part and Application of the Designed Changes in the Manufacturing Process
Keywords: technologie výroby; výroba; vrtání; vrták; výměna nástrojů; technological process description; manufacturing; drilling; drilling tool; tool change