Matematické metody v ekonomii - Yegubayeva, Arina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na finanční analýzu vybrané společnosti. Je rozdělena do tří hlavních částí. Úvodní kapitola slouží k objasnění základních ukazatelů finanční analýzy a použitých statistických metod. V praktické části budou na základě získaných teoretických poznatků provedeny výpočty vybraných ekonomických ukazatelů. Následně bude s využitím časových řad a regresní analýzy určen trend vývoje těchto ukazatelů. Závěrečná část nabídne shrnutí aktuální finanční situace společnosti a obsahuje doporučení ke zlepšení identifikovaných problémových oblastí.

The bachelor's thesis focuses on the financial analysis of a selected company. It is divided into three main parts. The first, theoretical part, serves to explain the fundamental indicators of financial analysis and the statistical methods used. In the second, practical part, calculations of selected economic indicators will be carried out based on the acquired theoretical knowledge. Subsequently, time series and regression analysis will be used to determine the trend in the development of these indicators. The third, proposal part, provides a summary of the current financial situation of the company and includes recommendations for improving the identified problem areas.
Mathematical Methods in Economics
Keywords: finanční analýza; regresní analýza; časové řady; statistické metody; financial analysis; regression analysis; time series; statistical methods