Znojmo, obnova domu Malá Františkánská č.121 - Kos, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Bakalářská práce vychází z ateliérového projektu vytvořeného v letním semestru 3. ročníku bakalářského studia. Úkolem byla obnova domu na ulici Malá Františkánská v centru města Znojma. Objekt, jehož historie sahá až do gotiky, byl dlouhodobě nevyužíván, což se podepsalo na jeho technickém stavu. V tuto chvíli se jedná spíše o ruiny, došlo ke zřícení střešní i stropní konstrukce a části obvodového zdiva. Nejzachovalejší části objektu jsou podzemní prostory, které jsou dochovány v původní podobě. Samotná stavba ve tvaru písmene L se nachází na průsečíku ulic Malá Františkánská a Klácelova a doplňuje zdejší hustou blokovou zástavbu. Hlavní myšlenkou návrhu bylo nalezení nového funkčního využití objektu – filmovým a hudebním klubem doplněným o podkrovní byt. Důležitým požadavkem bylo zachovat pozůstatky z doby gotické v podobě kamenného zdiva a kamenných fragmentů ostění včetně dvou portálů, ty byly využity jako hlavní vstup objektu a přístup do atria domu. V samotném návrhu se jednalo z větší části o dostavbu, jelikož většina původních konstrukcí byla v nevyhovujícím technickém stavu. Důležitým cílem rekonstrukce bylo minimalizovat zatížení stávajících konstrukcí, a z toho důvodu byl zvolen ocelový skelet s výplní z tepelné izolace. Nárožní část domu mezi přízemím a prvním patrem byla navržena jako otevřený prostor a umožnila umístění promítacího plátna viditelného z obou pater. Zbylé části nabídly místo pro technické a hygienické zázemí objektu a další doplňující prostory provozu. Podkroví je řešeno jako samostatný byt s vlastním vstupem.

Bachelor’s thesis is based on a studio project created in the summer term of the third year of the undergraduate studies. The task was to restore a building on Malá Františkánská in the centre of the town of Znojmo. The building, which dates back to the Gothic period, has not been used for a long time, which marked its technical condition. There are mostly ruins, since the roof, ceiling structure and parts of the outer walls have collapsed. The best preserved part of the building is the basement that is almost intact. The building in the shape of an L is located at the intersection of streets Malá Františkánská and Klácelova and it complements the local building density. The main idea of the project was to find a new functional use of the building – film and music club complemented by a penthouse. An important requirement was to preserve the remains from the Gothic period – stone masonry, stone fragments of the jambs and two portals, which were used as the main entrance to the building and an access to the atrium. Main part of the design was the completion of the construction, as most of the original structures were in an unsatisfactory technical condition. An important aim of the renovation was to minimize the load on the existing structures, and for that reason a steel frame filled with thermal insulation was designed. The corner of the house between the ground floor and the first floor was designed as an open space, so that a project screen visible from the both floors could be installed. The rest of the building provided premises for the technical and sanitary facilities and other areas necessary for its operation. The attic is designed as a separate apartment with its own entrance.
Znojmo, the Reconstruction of House Malá Františkánská , Nr. 121
Keywords: Rekonstrukce; hudební klub; podkrovní byt; kavárenský provoz; kovový skelet; Znojmo; sanace základů; bloková zástavba; ocelová brána.; Restoration; music club; penthouse; a café operation; metal scaffold; Znojmo; rehabilitation of foundations; block area; steel gate.