Okolnosti a právní důsledky dopravních nehod vozidel s chodci v denní době - Rožková, Magdaléna (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2017)
Diplomová práce s názvem „Okolnosti a právní důsledky dopravních nehod vozidel s chodci v denní době“ se zabývá interpretací právních rozhodnutí k dopravním nehodám, které byly způsobeny v denní době vozidlem, a dalším účastníkem byl chodec. Hlavním cílem této práce je nalézt zaužívané hranice pro posuzování zavinění u srovnatelných nehodových situací. V rámci teoretické části práce jsou definované základní pojmy jako dopravní nehoda, účastníci dopravních nehod a postavení znalce v trestním řízení. Dále se zabývá biomechanickými aspekty kolize chodec – vozidlo a porušení konkrétních předpisů. K analytické části bylo prostudováno a analyzováno přibližně 1530 soudních rozhodnutí, ze kterých bylo vybráno 40, které odpovídají požadavkům této práce. V analytické části se nachází také 4 znalecké posudky poskytnuté Ústavem soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně, na kterých byly uplatněny zmíněné hranice pro posuzování nehodových situací a také rozhodnutí dle jurisdikce.

The diploma thesis „Circumstances and Legal Consequences of Daytime Road Accidents with Pedestrian“ deals with the interpretation of legal decisions on traffic accidents causes by the vehicle during the day and where the other participant was a pedestrian. The main aim of this work is to find the established limits for the assessment of fault in comparable accident situations. Basic concepts, as a traffic accident, participants of traffic accidents and the position of an expert in the criminal proceedings, are defined within the theoretical part of the thesis. It also deals with the biomechanical aspects of a pedestrian – vehicle collision and the violation of specific regulations. Approximately 1,530 judical decisions were studied and analyzed in the analytical part, of which 40 were selected, that correspond to the requirements of this thesis. In the analytical part there are also 4 expert opinions provided by the Institute of Forensic Engineering of Brno University of Technology, where the above – mentioned limits for the assessment of accidents were applied, as well as the decision according to the jurisdiction.
Circumstances and Legal Consequences of Daytime Road Accidents with Pedestrians
Keywords: Dopravní nehoda; chodec; střet; soudní rozhodnutí; znalecký posudek; Accident; pedestrian; collision; the court decision; expert opinion