Princ a záhradník - Poljaková, Terézia (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění)
Bakalárska práca ktorou je autorský komiks s názvom Princ a Záhradník, je inšpirovaná symbolizmom tranzície a hlavne výskumom queer ekológie, ktorej môžeme rozumieť ako prepojenie queer teórie s kritickým enviromentalizmom. Queer ekológia sa vyvinula z širšieho kontextu intersekcionálneho feminizmu a kritiky prírodných vied. Berie za úlohu potierať akékoľvek hrubé rozdelenia, ako napríklad pomyselné a zaužívané hranice medzi našim telom a tým čo nás obklopuje vonku, ľuďmi a neľudskými zvieratami, mužským a ženským či živým a neživým. Mojou snahou je v tomto texte hľadať a vysvetľovať prepojenia queer teórií s prírodnými vedami ako aj s mojou vlastnou tvorbou.

The bachelor's thesis, which is a comic called The Prince and the Gardener, is inspired by the symbolism of transition and research into the queer ecology. Queer Ecology can be understood as a link between queer theory and critical environmentalism. Queer ecology aims to combat any divisions, such as the imaginary boundaries between our body and outside environment, humans and non-human animals, masculine and feminine or life and not life. In this text, my aim is to find and expand the connections of queer theories with the natural sciences as well as with my own work.
The Princ and the Gardener
Keywords: queer teorie; queer ekologie; klimatická krize; environmentální; kvíření; komiks; kniha; přírodní vědy; queer theory; queer ecology; climate crisis; enviromental; queering; komix; book; natural sciences