Vektorová analýza v GIS systémech - Životský, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Tato diplomová práce pojednává o geografických informačních systémech s důrazem na tzv. vektorovou analýzu. Cílem práce je vytvořit knihovnu, která implementuje vnitřní reprezentaci geografických dat a provádí nad nimi analytické operace. Práce popisuje logickou strukturu aplikace a hierarchii abstraktníchtříd. Formou pseudokódů je předveden soubor jednotlivých výpočetních operací. Práce silně vychází z geografického systému GRASS. Na tento GIS je napojitelná formou importu a exportu vektorových dat ve formátu shapefile . Koncepce ukládání vrstev je navržena pro snadnou manipulaci s daty a jejich přenositelnost.Hlavní myšlenkou aplikace je rozčlenění knihovny do jednotlivýchmodulů. Tyto moduly jsou na sobě nezávislé, zároveň však mohou využívat navzájem své funkce. Závěrem jsou předvedeny implementované vektorové analýzy a~reprezentace jejich výpočtu.

This master's thesis deals with the geographic information systems   with an emphasis on so - called vector analysis . The aim of the thesis is to create a library that implements the internal representation   of geographic data and performs analytical operation over them .  The thesis describes the logical structure of the application and the hierarchy of abstract classes . In the form of pseudo -code is shown a set of individual computing operations . Work is strongly based on geographic system GRASS. This GIS is connectable through  import and export vector data in shapefile format. Concept of   storing layers is designed for ease of data manipulation and  their portability . The main idea behind the application is to split the library into individual modules . These modules are  independent , but also can benefit from each other's functions . In conclusion are demonstrated implemented vector analysis and  representation of their calculation .
Vector Analysis in GIS Systems
Keywords: GIS; vektor; analýza; geografický; informační; systém; bod; linie; polygon; buffer; překryv; síť; GIS; vector; analysis; geographic; information; system; point; line; polygon; buffer; overlay; net