Laboratorní automatizace s robotem SCARA - Machala, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Cílem této práce je navrhnout a naprogramovat robotickou buňku pro zpracování laboratorních vzorků Covid-19. Aby se zabránilo úniku nebezpečných látek do okolního prostředí je celá robotická buňka omezena prostorem laminárního boxu. Pro manipulaci se zkumavkami byl zvolen SCARA robot Epson LS3-B. Robotická buňka byla navrhnuta pomocí digitálního dvojčete v simulačním prostředí programu Epson RC+. Digitální dvojče usnadnilo práci při návrhu prototypů koncového efektoru robotu a pomohlo odhalit případné kolize, které mohly v omezeném prostoru nastat. Po úspěšném návrhu pomocí digitálního dvojčete byla tato robotická buňka sestavena a otestována v reálném prostředí.

The aim of this thesis is to design and program a robotic cell for processing Covid-19 laboratory samples. To prevent the leakage of hazardous substances into the environment, the entire robotic cell is restricted to the space of a laminar box. The Epson LS3-B SCARA robot was chosen for handling the tubes. The robotic cell was designed using a digital twin in the simulation environment of Epson RC+ software. The digital twin facilitated the prototyping of the robot end effector and helped to detect any collisions that may have occurred in the confined space. After successful design using the digital twin, this robot cell was assembled and tested in a real-world environment.
Lab Automation with SCARA Robot
Keywords: Laboratorní automatizace; práce s kapalinou; SCARA; robotika; digitální dvojče; Epson; Covid-19; Epson RC+; SPEL+; Python; Lab automation; liquid handling; SCARA; robotics; digital twin; Epson; Covid-19; Epson RC+; SPEL+; Python