Revitalizace venkovských brownfields - Dýr, Petr (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, 2023)
Škola architektury při Fakultě stavební Vysokého učení technického v Brně, je jednou z mála v České republice, která se cíleně věnuje výchově studentů v oblasti architektury výrobních staveb. Ateliér výrobních staveb, tedy staveb průmyslových, zemědělských nebo jinak determinovaných technologií, navazuje na teoretický základ, který studenti získávají v předcházejících přednáškách a seminářích v předmětech Průmyslové stavby a Venkovské a zemědělské stavby. Zde nabydou nezbytné povědomí o klasické typologii architektury pro výrobu, které by mělo přispět k úplnosti jejich vzdělání v navrhování staveb. Nicméně právě výrobní stavby, díky prudkému technologickému rozvoji, procházejí neustálou transformací. Kdo jiný než univerzity, vychovávající odborníky budoucnosti, by měl na nové podněty reagovat. Proto se v teorii objevují nová témata (ekologie, obnovitelné zdroje, konverze, brownfields atd.) a v ateliérové tvorbě zadání, odrážející potřeby soudobé společnosti. Venkovská zemědělská brownfields jsou téma posledních 25 roků intenzivního vědeckovýzkumného zaměření Ateliéru výrobních staveb. Více jak 30 let od „sametové revoluce“ jsou stále plochy i objekty bývalých areálů Jednotných zemědělských družstev vedeny v územě-plánovací dokumentaci obcí jako stabilizované plochy zemědělské výroby, přičemž realita se diametrálně liší. Autor, společně se svými studenty, zkoumá jejich vývoj i současné využití a pracuje na jejich nutných revitalizacích i snaze o návrat zemědělských účelových staveb mezi architekturu.

The School of Architecture at the Faculty of Civil Engineering of the Brno University of Technology is one of the few in the Czech Republic that focuses on the education of students in the field of architecture of production buildings. The studio of production buildings, i.e. buildings of industrial, agricultural or otherwise determined technologies, builds on the theoretical basis that students acquire in previous lectures and seminars in the subjects Industrial Buildings and Rural and Agricultural Buildings. Here they will acquire the necessary awareness of the classical typology of architecture for production, which should contribute to the completeness of their education in building design. However, thanks to rapid technological development, manufacturing buildings are undergoing constant transformation. Who else but universities, which educate the professionals of the future, should respond to the new stimuli. That is why new themes are emerging in theory (ecology, renewable resources, conversion, brownfields, etc.) and in studio design, reflecting the needs of contemporary society. Rural agricultural brownfields have been the subject of the last 25 years of intensive research in the Production Buildings Studio. More than 30 years after the "Velvet Revolution", the areas and buildings of the former premises of the Unified Agricultural Cooperatives are still listed in the planning documentation of municipalities as stabilized areas of agricultural production, while the reality is diametrically opposed.
Revitalisation of rural brownfields
Keywords: architektura; urbanismus; revitalizace; zemědělský areál; brownfields; družstvo; majetek; pozemky; rekonstrukce; architecture; urbanism; revitalization; agricultural area; brownfields; cooperative; property; land; reconstruction