Pohon pro bezucpávkové čerpadlo - Pruša, Radomír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Cílem předkládané diplomové práce je navrhnout pohon pro bezucpávkové odstředivé čerpadlo. Navržený motor s axiálním magnetickým tokem je oboustranné struktury s vnitřním bezželezným statorem. Konstrukce bezucpávkového čerpadla vychází z patentu č. 17818, který byl vytvořen na Odboru fluidního inženýrství Viktora Kaplana VUT v Brně. Potenciální využití sestavy je možné zejména v potravinářském odvětví eventuálně v oblasti chemicky agresivních kapalin. Návrh motoru je založen na koordinaci mezi analytickými vztahy a metodou konečných prvků softwaru ANSYS Maxwell. Prostřednictvím iteračního řešení tepelné sítě byly vyšetřovány teplotní poměry uvnitř motoru v případě chlazení proudícím vzduchem. Součástí práce je literární rešerše na téma konstrukce axiálních strojů a jejich aplikací v čerpadlech. Čtvrtá kapitola se věnuje samotné koncepci a specifikaci bezucpávkového odstředivého čerpadla.

The aim of this thesis is to design a drive for seal-less centrifugal pump. Designed motor with axial magnetic flux is a double-sided structure with an internal coreless stator. The construction of the seal-less pump is based on a patent no. 17818, which was created at the Victor Kaplan Department of Fluid Engineering BUT. Potential use of this assembly is mainly in the food industry, possibly in the field of chemically aggressive liquids. The whole design is based on coordination between analytical equations and finite element method of the software ANSYS Maxwell. The temperature ratios inside the motor were investigated when cooling with air by the iterative solution of thermal circuit. The work includes research on the topic of constructing the axial machines and their applications in pumps. A comprehensive specification of the entire seal-less centrifugal pump is given in Chapter 4.
Drive for seal-less pump
Keywords: axiální magnetický tok; bezucpávkové odstředivé čerpadlo; diskový motor; elektromagnetismus; metoda konečných prvků; tepelná síť; axial magnetic flux; seal-less centrifugal pump; disc type motor; electromagnetism; finite element method; thermal circuit