Inhalátory a nebulizátory pro použití v medicíně: principy, spolehlivost a provozní parametry - Mišík, Ondrej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Problematika inhalačnej liečby je veľmi komplexnou problematikou a hoci je v posledných desaťročiach aktívne diskutovanou témou, jej rozvoj vo viacerých smeroch je viac než žiadaný. Prvá časť tejto práce predstavuje teoretický úvod do princípov takejto terapie a z nich vyplývajúcich požiadaviek na inhalačné zariadenia. Stručne popisuje dostupné technológie inhalátorov a nebulizérov používaných v medicíne, parametre, ktoré určujú ich účinnosť a faktory, ktoré ju pri používaní ovplyvňujú. Druhá časť je venovaná experimentálnemu stanoveniu parametrov aerosólu, ktorý vybrané zariadenia generujú. Popisuje tak viaceré úskalia spojené s metodikou takýchto meraní, vzorkovaním a následným vyhodnocovaním, a získané parametre porovnáva s dostupnou literatúrou.

An issue of inhalation therapy is a complex topic, actively discussed in last decades, and its progress in various scientific fields is more than required. First part of this thesis brings a theoretical introduction into principles of aerosol therapy and into the requirements resulting from them. Commonly available technologies of inhalers and nebulisers for medical usage, parameters that determinate their effectivity are briefly described. Usage mistakes influencing the effectivity of inhalation are discussed, as well. Second part deals with experimental measurements of aerosol that selected inhalers generate. It also describes difficulties connected with the methods of these measurements, with sampling and following analyses. Gained results are compared with an available literature.
Inhalers and nebulizers for medical use: their principles, reliability, and operating parameters
Keywords: Aerosólový dávkovač; inhalátor na práškovú formu lieku; SoftMist inhalátor; nebulizér; aerosól; veľkostná distribúcia; aerodynamický priemer; Andersenov kaskádový impaktor; depozícia častíc.; Metered dose inhaler; dry powder inhaler; SoftMist inhaler; nebuliser; aerosol; particle size distribution; aerodynamic diameter; Andersen Cascade Impactor; particle deposition.