Model systému automatického řízení přesného přiblížení a přistání civilního dopravního letadla za použití informací DGNSS - Hvězda, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
V současné době jsou v České Republice publikována přiblížení LPV, jejichž použití umožňuje evropské rozšíření družicového navigačního systému EGNOS. Publikované výšky rozhodnutí ale zatím neumožňují jejich ekvivalenci k přesným přiblížením ILS CAT I. Ověřování modelu automatického přesného řízení přiblížení letadla prezentovaného v rámci této práce ukazuje, že je možné splnit požadavky leteckých předpisů na provedení přiblížení LPV pro výšky rozhodnutí nižší než dosud publikované. Model je vytvořen na základě nejmodernějších metod vývoje založeném na modelování v nástroji umožňujícím současné zpracování spojitých a diskrétních signálů. Architektura modelu sice kopíruje osvědčený systém ILS ve volbě souřadného systému a v oddělení směrů, ve kterých je vedení letu prováděno, ale umožňuje navíc přiblížení po křivce. Použití digitálních dat družicového navigačního systému otevírá další možnosti jeho použití, rozšiřování a vylepšování. Udržování kurzu, odchylky polohy a výšky letu je ověřeno ve scénářích, které zahrnují podrobné cíle práce vytvořené na základě definice procesu přesného přiblížení letadla a které zahrnují výpadek navigačního signálu, vliv větru, různé sestupové úhly a přiblížení po křivce. Analýza chování regulované soustavy ve scénářích umožňuje vývoj jednotlivých modulů automatického systému řízení přesného přiblížení až do aplikované úrovně, totiž konkrétních simulací zdařených přiblížení.

LPV approaches are being published in the Czech Republic nowadays. Their usage is enabled by the EGNOS European satellite augmentation system. However, published decision heights do not allow equivalence with the ILS CAT I precision approach yet. This work presents the model of automated control of aircraft precision approach. Verification of its functionality shows that applicable airspace requirements can be fulfilled for lower values of decision heights than values already published. The model is developed using contemporary methods of model-based development in the tool supporting common processing of both continuous and discrete signals. Although model architecture follows the structure of commonly used ILS system in definition of coordinate system and in establishing control in two separate directions it allows curved approach. Usage of digital navigation data provided by satellite system opens further opportunities in its usage, expansion and improvements. Model functionality in control of flight course, position and height control is verified in the scenarios covering detailed thesis goals. The goals were defined based on definition of precision approach process and include navigation signal drop-out, impact of wind, various flight path angles and curved approach. Analysis of behavior of controlled aircraft dynamics was a stimulator for research of specific system modules up to the application level, i.e. specific simulations of successful precision approaches.
A model of a civil Atransport Aircraft Automatic Precise Approach & Landing Control System using DGNSS Information
Keywords: Přesné přiblížení; LPV; civilní letadlo; EGNOS; SBAS; automatický systém; přístrojová navigace; řízení letadla; vývoj na základě modelování; Precision approach; LPV; civil aircraft; EGNOS; WAAS; automated system; IFR navigation; aircraft control; model-based development