Kompenzace účiníku a posouzení zpětných vlivů indučního ohřevu - Vývoda, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Diplomová práce se zabývá návrhem hrazeného kompenzačního zařízení pro zlepšení účiníku odběru středofrekvenčního indukčního ohřevu a posouzení vlivu kompenzace, v harmonicky zkresleném prostředí, z pohledu distribuční sítě vysokého napětí. V teoreticky zaměřených kapitolách jsou popsány hlavní charakteristiky kvality elektrické energie a také základní teorie kompenzace jalového výkonu, který je v tomto případě způsoben řízenými nelineárními prvky. Dále následuje popis napájecího bloku ohřevu a simulace odběru v prostředí Matlab - Simulink, na které je ověřen účinek kompenzačních stupňů. Po realizaci kompenzačních rozváděčů jsou provedeny měření a zjištěná data srovnána ze simulacemi.

This Diploma thesis deals with design of for power factor correction device for mid-frequency-range induction heating and also with assessment of correction device influence in harmonically distorted environment from the distribution net point of view. Research chapters contain of main characteristics of electrical power quality and theoretical background of reactive power, which is in our case caused by driven non-linear elements. Further, the heating power supply block is explained and simulations of power consumption in Matlab - Simulink is done, within the prove of corrective tools design. After the build of corrective tool assemblies, measurements are matched with the simulation results.
Power factor correction and low-frequency conducted disturbances assessment of an industrial induction heating system
Keywords: indukční ohřev; kompenzace jalového výkon; celkové harmonické zkreslení; usměrňovač; induction heating system; power factor correction; total harmonic distortion; converter