Virtuální zprovoznění výrobního systému - Zaťko, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato diplomová práce obsahuje rešeršní náhled na aktuální situaci na trhu, jak z pohledu různých konstrukcí 3D tiskáren tak i samotných výrobních systémů sloužících pro masovější výrobu plastových výrobků, obecné pojednání o virtuálním zprovoznění včetně dostupných softwarů umožňující virtuální zprovoznění. Práce nabízí několik koncepčních návrhů s jejich zhodnocením společně se zpracováním vybraného návrhu. Projekt virtuálního zprovoznění obsahuje vytvoření CAD modelu, společně s mechatronickou částí, obsahující tvorbu vazeb a reálného modelu. Další částí projektu je zpracování PLC programu pro ovládání virtuálního modelu.

This thesis contains a research overview of the current market situation, both in terms of different 3D printer designs and the production systems used for mass production of plastic products, a general discussion of virtual commissioning including available software enabling virtual commissioning. The thesis offers several conceptual designs with their evaluation together with the elaboration of the selected design. The virtual commissioning project includes the creation of a CAD model, together with a mechatronic part, including the creation of the linkages and the real model. Another part of the project is the development of a PLC program to control the virtual model.
Virtual commissioning of the production system
Keywords: 3D tiskárna; výrobní systém; virtuální zprovoznění; PLC; mechatronika; Siemens NX; Mechatronics Concept Designer; 3D printer; manufacturing system; virtual commissioning; PLC; mechatronics; Siemens NX; Mechatronics Concept Designer