Výroba dveřního kování - Rosenbergová, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Práce je zaměřena na návrh technologie výroby zapadacího plechu k zámku. Součást je vyráběna z oceli 11 321 ve formě svitku o tloušťce 1,5 mm ve výrobní sérii 35 000 ks/rok. Z uvažovaných výrobních technologií byla zvolena nejoptimálnější metoda, a to stříhání a ohýbání ve sdruženém nástroji. Po zjištění rozměrů rozvinutého tvaru byl zvolen vhodný technologický postup, dle kterého je dosaženo požadovaného tvaru ve čtyřech krocích. Na základě provedených výpočtů byl zkonstruován sdružený nástroj. Součást bude vyráběna na výstředníkovém lisu S 160 E od firmy Šmeral Brno a. s., který vyhovuje jak z hlediska rozměrů nástroje, tak i potřebné tvářecí síly. Prodejní cena zahrnující 70% zisk byla vypočtena na 20,4 Kč. Výroba se stává ziskovou po překročení 16 054 ks.

This bachelor thesis is focused on the design of the technology of the production of the locks lock plate. The component is made from 11 321 steel in form of scroll with 1,5mm width. Produciton series is 35,000 pcs/year. From the considered procution technologies is cutting and bending in progressive die tool the best. After determining the dimensions of the developed shape was suitable technological proces chosen. Acording to that is desired shape achived in four steps.Based on the performed calculation was combined tool constructed. Component will be manufactured at the eccentric press S 160 E from Šmeral Brno a.s. This press satisfies with dimensions of the tool and also with necessary forming force. The sale price is 20,4 Kč with 70%profit included. Production becomes profitable after exceeding 16 054 pieces.
Manufacturing of fitting door
Keywords: Ocel 11 321; stříhání; ohýbání; sdružený nástroj; 11 321 steel; shearing; bending; progressive die tool