Návrh algoritmu pro elektronickou fokusaci uzv sond. - Maceška, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Diplomová práce se zabývá elektronickou fokusací ultrazvukových sond. Je zde teoreticky popsáno, co to elektronická fokusace je. Dále jsou v práci uvedeny výpočty, které slouží k docílení fokusace. Tyto výpočty jsou poté implementovány do algoritmu, který byl vytvořen v programovém prostředí Matlab. V práci jsou rovněž uvedeny simulace provedené pomocí navrženého algoritmu a grafického prostředí. Tyto simulace jsou poté porovnány s charakteristikami změřenými na reálné ultrazvukové sondě.

This thesis deals with electronic focusing of ultrasonic probes. There is theoretically described, what is the electronic focusing. Further, there are calculations that are used to achieve focusing. These calculations are then implemented into the algorithm that was developed in Matlab. The paper also contains the simulation conducted using the proposed algorithm and the GUI. These simulations are then compared with characteristics measured on a real ultrasound probe.
Design of ultrasound probe focusation algorithm.
Keywords: Elektronická fokusace; Westerveltova rovnice; ultrazvuk; simulace; ultrazvuková sonda; Matlab; Electronic focusing; Westervelt equation; ultrasound; simulation; ultrasound probe; Matlab