Vliv investic do veřejného prostoru na investice do přilehlých nemovitostí - Pazourek, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem veřejných investic do veřejného prostoru a následnou investiční aktivitou soukromých vlastníků do přilehlých nemovitostí. Veřejný prostor hraje zásadní roli v kvalitě a vnímání městského prostředí, zároveň může ovlivňovat rozhodování soukromých vlastníků o stavebních úpravách. Cílem je analyzovat, zda a případně jak veřejný zásah má vliv na investiční aktivitu soukromého sektoru v jeho okolí. Výzkum je postavený na případové studii pěti městských části města Brna, kde byly v období 2009-2023 sledovány změny veřejného prostoru a stavební aktivita na přilehlých budovách.

This bachelor’s thesis examines the relationship between public investments in public space and the subsequent investment activity of private property owners in adjacent buildings. Public space plays a crucial role in the quality and perception of the urban environment and can influence private owners’ decisions regarding construction or renovation. The aim is to analyze whether, and if so how, public interventions affect the investment activity of the private sector in their vicinity. The research is based on a case study of five districts in the city of Brno, where changes in public space and construction activity on adjacent buildings were monitored between 2009 and 2023.
The Impact of Investment in Public Space on Investment in Adjacent Properties
Keywords: Investice; veřejný prostor; veřejné investice; soukromé investice; případová studie; Brno; městské prostředí; Investment; public space; public investment; private investment; case study; Brno; Urban environment