Funkcionalizace zlatých nanočástic pro zobrazování - Jakubechová, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Diplomová práca sa zaoberá syntézou zlatých nanočastíc s následnou funkcionalizáciou povrchu tak, aby boli vhodné pre in vitro zobrazovanie. Z tohto hľadiska musia zlaté nanočastice vykazovať výhodné optické vlastnosti, vysokú stabilitu, monodisperzitu a hlavne by nemali javiť známky cytotoxicity. K dosiahnutiu stanovených požiadavok bola prevedená syntéza sférických zlatých nanočastíc na základe Turkevichovej metódy a modifikácia povrchu pomocou glutatiónu a polyetylénglykolu. K charakterizácií nanočastíc boli využité analýzy ako SEM, DLS, UV-VIS a Zeta potenciál. Výsledné nanočastice boli podrobené testu toxicity s využitím MTT na bunkovej kultúre HEK 293.

The diploma thesis deals with synthesis of gold nanoparticles and their surface functionalization suitable for in vitro imaging. In this view there are requirements for optical properties such as stability, monodispersity and no presence of cytotocxicity. In order to fulfill these demands the synthesis by Turkevich method with surface modification by glutathione and polytethylenglycol was performed. Analytical methods such as DLS, SEM and Zeta potential measurement were utilized to characterize the physical and chemical properties of synthesized gold nanoparticles. Finally, MTT assay was performed to evaluate toxicity of gold nanoparticles using HEK 293 cell line.
Functionalization of gold nanoparticles for imaging
Keywords: Zlaté nanočastice; Syntéza; Funkcionalizácia; Cytotoxicita; Zobrazovanie.; Gold nanoparticles; Synthesis; Functionalization; Cytotoxicity; Imaging.