Modelování dielektrických vlnovodů - Šikl, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Dielektrické vlnovody nabízejí přirozenou alternativu k vlnovodům kovovým. Těchto vlnovodů se v dnešní době převážně využívá v optoelektronické technice. Tématem práce je sjednocení poznatků o buzení těchto vlnovodů a popis některých parametrů. Dále vytvoření počítačových simulací v programu COMSOL Multiphysics. Jedná se o přehled a srovnání parametrů oproti klasickým kovovým vlnovodům. Mým úkolem je vytvořit obsáhlý přehled simulací nejčastěji prováděných úprav na dielektrických vlnovodech, se kterými se můžeme setkat při výrobě. Tato práce také srovnává nejdůležitější parametry vzorového simulovaného a změřeného vyrobeného dielektrického vlnovodu.

Bachelor’s thesis are about dielectric waveguides, which are a natural alternative to metal waveguides. These waveguides are largely use in optoelectronic technology. Dielectric waveguide are creates in COMSOL Multiphysics, there are make overview and comparison of parameters of dielectric waveguide compared to conventional metal waveguides. My task is to create a comprehensive overview of simulation most frequently used adjustments to the dielectric waveguide, that are use in the production and there are compares the most important parameters of the simulated model and real waveguide.
Dielectric waveguides modeling
Keywords: vlastnosti dielektrických vlnovodů; buzení dielektrických vlnovodů; modelování v COMSOL Multiphysics; citlivostní analýza; praktický experiment; properties of dielectric waveguides; dielectric waveguides excitation; simulation in COMSOL Multiphysics; sensitivity analysis; practical experiment