Pokročilé možnosti tvarování datového toku v OS Linux pro sítě 802.3 a 802.11 - Pánek, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Táto bakalárska práca sa zaoberá možnosťami tvarovania a kontroly dátového toku, v operačnom systéme Linux. Prvá časť práce sa zaoberá preskúmaním jednotlivých ná- strojov potrebných pre prácu s dátovým tokom. Druhá časť práce sa zaoberá metodamy určenými na tvarovanie dátového toku. Z tých boli vybrané a popísané metody, určené pre použitie v štandartoch 802.3 a 802.11. Práca sa v druhej časti zamerala na me- tody Hierarchical Token Bucket a Class-based queueing. Tretia časť práce je praktická a zameraná aplikovaním metod na hardvér, ich meraním na jednotlivých štandardoch a spracovaním do grafoch.

This bachelor work deals with possibilities of traffic shaping and control in OS Linux. First part of the work examines indiviual tools needed for working with data stream. The second part consideres methods intended for traffic shaping. From these methods intended for use in standarts 802.3 and 802.11 were selected and described. The second part of paper focused on Hierarchical Token Bucket and Class-based queueing method. The third part is the practical application of methods on the hardware, the measurement of the individual standards and processing into charts.
Advanced features of traffic shaping for 802.3 and 802.11 networks under OS Linux
Keywords: mangľovanie; tvarovanie; kontrola dátového toku; ipchains; iptables; netfilter; iproute2; qdics; pfifo; SFQ; TBF; HTB; CBQ; mangling; shaping; traffic control; ipchains; iptables; netfilter; iproute2; qdics; pfifo; SFQ; TBF; HTB; CBQ