Vybrané validační parametry metody stanovení aromatických látek bezu černého - Christovová, Silvia (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek bezu černého (Sambucus nigra L.). Teoretická část informuje o jeho složení, vlastnostech a léčivých účincích. Dále pojednává o možnostech zpracování v potravinářském průmyslu i o tradičním domácím využití. V druhé polovině popisuje metodu stanovení aromaticky aktivních látek pomocí plynové chromatografie v kombinaci s technikou mikroextrakce tuhou fází (SPME-GC) a její validaci. Cílem experimentální části bylo ověřit vybrané validační parametry metody SPME-GC, konkrétně linearitu, meze detekce (LOD), meze stanovitelnosti (LOQ) a opakovatelnost. Poté byla metoda SPME-GC aplikována na vybrané vzorky šťáv z plodů bezu černého. Celkem bylo identifikováno a kvantifikováno 37 různých těkavých aromaticky aktivních látek. Z nich bylo 15 alkoholů, 9 aldehydů, 5 ketonů, 5 esterů, 1 kyselina a 2 jiné sloučeniny. Složení jednotlivých vzorků se lišilo, žádný z nich neobsahoval všechny identifikované látky najednou.

This bachelor thesis deals with the assessment of aroma active compounds in elderberries (Sambucus nigra L.). In the theoretical part the chemical composition and attributes of elderberries are described. Brief information on their healing properties is also given. The possible processing methods in food industry, as well as the traditional means of use at home, are discussed furthermore. Following chapters describe the gas chromatography method combined with the technique of solid-phase microextraction, utilized for the specification of aroma active compounds. The validation of this method is also included. The aim of the experimental part of the work was to verify a set of the selected validation parameters of the SPME-GC method, specifically linearity, the limits of detection (LOD), the limits of quantification (LOQ) and repeatability. Subsequently, the SPME-GC method was applied on the chosen elderberry juice samples. In total, 37 different volatile aroma active compounds were identified and quantified, 15 of which belonged to alcohols, 9 to aldehydes, 5 to ketones, 5 to esters and 2 other compounds. The chemical composition of individual samples was not uniform; no single sample contained all of the identified compounds.
The chosen validation parameters of method for assessment of aroma compounds in elderberries
Keywords: aromatické látky; bez černý; SPME-GC; validace; aroma compounds; elder-berries; SPME-GC; validation