Návrh laboratorních úloh: disperze v optických vláknech - Bilek, Maroš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Táto práca sa najprv venuje teoretickému rozboru optovláknových prenosov so zameraním na disperzie vyskytujúce sa v optických vláknach. Detailne sú popísané chromatická a polarizačná vidová disperzia. To zahrňuje ich vznik, dôsledky a ich meracie metódy. Ná zaklade teoretického rozboru meracích metód boli vybrané dve na uplatnenie v praktickej časti pri návrhu zapojení pre laboratórne úlohy. Navrhnuté zapojenia boli prakticky prevedené na niekoľkých typoch vlákien o rôznych dĺžkach. Namerané hodnoty sa zhodovali s teoretickými a vyhovovali limitným hodnotám testovaných vlakien. Hlavným výstupom tejto diplomovej práce sú laboratórne úlohy venované chromatickej disperzii a polarizačnej vidovej disperzii. V týchto návrhoch laboratórnych úloch sa nachádza stručný teoretický rozbor danej disperzie, sú úvedené potrebné limitné hodnoty a charakteristiky disperzií pre vyhodnotenie správnych výsledkov a implementované zapojenia meracích metód pre obe disperzie. Menovite sú to metóda oneskorenia impulzov pre chromatickú disperziu a metóda s fixným analyzérom pre polarizačnú vidovú disperziu.

This thesis first addresses the theoretical analysis of optical fiber transmissions with a focus on the dispersions occurring in optical fibers. Chromatic and polarization mode dispersion are described in detail, including their origin, impact on the transmitted signal, and measurement methods. Based on the theoretical analysis of measurement methods, two were selected for application in the practical part of the thesis, specifically for designing measuring setups for laboratory exercises. The designed setups were practically implemented on several types of fibers with different lengths. The measured values corresponded with predicted theoretical values and met the limit values of the tested fibers. The main output of this thesis consists of two laboratory exercises focused on chromatic dispersion and polarization mode dispersion. These laboratory exercise designs include a brief theoretical analysis of the respective dispersion, specify the necessary limit values and characteristics of the dispersions for evaluating correct results, and implement the measurement method setups for both dispersions. Specifically, these are the pulse delay method for chromatic dispersion and the fixed analyzer method for polarization mode dispersion.
Laboratory exercises: Dispersion in optical fibers
Keywords: Disperzia; vlákno; polarizácia; CD; PMD; DGD; Dispersion; fiber; polarization; CD; PMD; DGD