Rámec pro tvorbu komponent v prostředí Nette - Kvita, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2013)
Tato práce se zabývá návrhem a implementací rámce pro zjednodušení tvorby, správy a použití komponent v českém PHP frameworku Nette a jeho šablonovacím jazyce Latte. Projekt je realizován jako knihovna za využití systému rozšíření Nette. Knihovna příslušně využívá značkovací jazyk XML a interní konfigurační formát Nette nazvaný NEON. Součástí textu je i analýza částí Nette Frameworku relevantních pro řečenou problematiku. Výsledné řešení je demonstrováno na jednoduché aplikaci a v závěru jsou nastíněny možnosti budoucího rozšíření.

This bachelor thesis describes the design and implementation of framework for simplification of creating, managing and using of components in Czech PHP framework Nette and its template language Latte. Project is realized as a library with help of the system of extensions in Nette. The library respectively uses markup language XML and internal configuration format of Nette called NEON. Text also contains analysis of that parts of Nette, which are relevant for this topic. Final solution is demonstrated on simple application and in conclusion future possible expansion is discussed.
A Component Design Framework in Nette Environment
Keywords: Web; PHP; Nette Framework; komponenty; NEON; Latte; XML; XML schémata; JSON; Web; PHP; Nette Framework; components; NEON; Latte; XML; XML schema; JSON