Vytápění bytových domů - Diatel, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2019)
Tématem této diplomové práce je vytápění bytových domů, kde byla zaměřena pozornost na tepelný komfort ve vytápěných místnostech. První část se tomuto tématu věnuje v teoretické rovině, kde jsou prezentovány i výsledky CFD simulací týkající se přímého srovnání otopných těles a podlahového vytápění. Druhá část je věnována praktické části na zadané budově. Projekt je řešen ve dvou variantách – vytápění pomocí otopných těles nebo pomocí podlahového vytápění. Ve třetí části je pozornost věnována dvěma experimentům – měření vnitřního prostředí ve dvou místnostech a měření spotřeby plynu bytových domů s různou koncepcí vytápění. Poslední část je věnována modelování střední radiační teploty, kde jsou porovnávány různé způsoby vytápění, které mají vliv na rozložení střední radiační teploty v prostoru. Pro svobodnější vyšetření střední radiační teploty v prostoru byl vyvinut vlastní software.

The topic of this diploma thesis is heating of apartment buildings, where an attention was focused on thermal comfort in heated rooms. The first theoretical part brings results of CFD simulations which compare radiators with floor heating. The second part consits of practical application o the given building. There are two options in this project - heating by radiators or floor heating. The third part describes two experiments - measurement of indoor environment in two rooms and measurement of gas consumption in apartment buildings with different heating concepts. In the last part the mean radiant temperature is simulated. There are compared different kind of heating, which have impact to distribution of mean radiant temperature in the room. The personal software was created for deeper understanding of mean radiant temperature.
Heating of apartment buildings
Keywords: Vytápění bytového domu; tepelná pohoda; tepelný komfort; předpověď středního tepelného pocitu; PMV; PPD; stupeň obtěžování průvanem; DR; CFD; chladné padající proudy; prosklené fasády; okna; otopná tělesa; podlahové vytápění; rychlosti proudění; okrajová zóna; bilanční metoda; klasický návrh; rozložení teplot; střední radiační teplota.; Heating of apartment building; thermal comfort; predicted mean vote; PMV; PPD; draught risk; DR; CFD; cold down draft; glass curtain wall; windows; radiators; floor heating; flow velocity; intensive perimeter zone; balance method; classical designe; temperature profile; mean radiant temperature.