Stanovení nejvhodnějšího poměru katodových materiálů pro systém lithium-síra - Benešová, Petra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Tématem diplomové práce jsou akumulátory lithium-síra se zaměřením na stanovení nejvhodnějšího poměru složek katodového materiálu. První dvě kapitoly poskytují úvod do problematiky elektrochemických zdrojů energie a stručný přehled nejčastěji používaných primárních a sekundárních baterií. Bližší pozornost je následně věnována lithno-iontovým akumulátorům a akumulátorům lithium-síra, v práci jsou popsány jejich principy funkce, nejčastěji používané materiály a výhody/nevýhody daných technologií. Další kapitola je zaměřena na měřicí metody, jejich principy a účel. Experimentální část práce je věnována volbě vhodného postupu přípravy elektrodové pasty a poté zejména vyhodnocení a srovnání elektrochemických vlastností vzorků s pěti rozdílnými poměry složek aktivního materiálu. Procentuální poměr síry v těchto připravených vzorcích je v rozmezí 64-88 hm. % s cílem prozkoumat vliv zvyšování obsahu aktivního materiálu na vlastnosti článků.

This master's thesis deals with a topic of determination of the most suitable ratio of cathode materials for the lithium-sulfur systems. The first two chapters provide a general introduction to the topic of electrochemical energy sources and present the commonly used primary and secondary battery systems with emphasis on their characteristics and applications. The core of the theoretical part is dedicated to lithium-ion and lithium-sulfur batteries, their working principles along with the benefits or drawbacks related to the particular systems, and widely used materials. The experimental part briefly comments on determining the suitable electrode paste preparation method, the subsequent main part is focused on evaluation of electrochemical performance of cells using different ratios of cathode materials. Five samples of cathode materials were prepared, where the sulfur ratio is in range from 64 to 88 wt. %. Finally, the comparison of all prepared ratios in terms of their electrochemical properties is provided.
Determination of the most suitable ratio of cathode materials for the lithium-sulfur battery system
Keywords: Článek; baterie; akumulátor; lithno-iontový; lithium-síra; síra; katodový materiál; cyklická voltametrie; galvanostatické cyklování; Cell; Battery; Accumulator; Li-ion; Lithium-sulfur; Sulfur; Cathode material; Cyclic voltammetry; Galvanostatic cycling