Univerzální podvozek návěsu za traktor - Koudelík, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Bakalářská práce se zabývá konstrukcí univerzálního traktorového návěsu s možností připojení různých druhů modulárních nástaveb. Úvodní kapitoly práce se zaměřují na rešerši návěsů obdobné hmotnostní kategorie a legislativními požadavky pro provoz a schválení přípojných vozidel. V dalších kapitolách se práce zabývá vlastní konstrukcí návěsu, včetně návrhu jednotlivých komponent, výpočtovým ověřením konstrukce rámu a dynamickými zátěžovými stavy návěsu. Závěrečná část práce obsahuje výkresovou dokumentaci dle zadání.

The bachelor thesis deals with the construction of a universal tractor trailer with the possibility of connecting various types of modular extensions. The introductory chapters of the thesis focus on the research of trailers of similar weight category and the legislative requirements for the operation and approval of trailers. In the following chapters the thesis deals with the actual construction of the semi-trailer, including the design of individual components, the computational verification of the frame structure and the dynamic load conditions of the semi-trailer. The final part of the thesis contains technical documentation according to the assignment.
Universal semi-trailer chassis for a tractor
Keywords: Univerzální traktorový návěs; zemědělská doprava; modulární nástavby; Universal tractor trailer; agricultural transport; modular extensions