Gramatické systémy a syntaxí řízený překlad založený na nich - Handlíř, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2017)
Práce zkoumá teorii formálních jazyků v oblasti bezkontextových gramatik. Zaměřuje se především na možnosti a modely spolupráce více gramatik při řešení společného problému. V těchto souvislostech představuje gramatické systémy, které byly navrženy jako formální prostředek pro popis distribuovaného a paralelního zpracování. Po uvedení do dané problematiky se práce zaměřuje na praktické uplatnění těchto mechanismů při syntaxí řízeném překladu, a proto je druhá část práce věnována implementaci dynamického syntaktického analyzátoru, který během analýzy aplikuje více gramatik. S ohledem na co největší uživatelskou přívětivost a možné didaktické použití je aplikace implementována pomocí moderních webových technologií HTML5, JavaScript, AngularJS, CSS3, LESS a další.

The thesis examines the theory of formal languages in the field of context-free grammars. It focuses mainly on the possibilities and models of collaborating grammars to solve a common problem. In this context, it presents grammatical systems that have been designed as a formal means for describing distributed and parallel processing. After introducing to the problematics, the thesis focuses on the practical use of these mechanisms in the translation controlled syntax, and therefore the second part of the thesis deals with the implementation of a dynamic syntactic analyzer that uses more grammars during the analysis. With respect to the greatest user friendliness and the possible didactic use, the application is implemented using modern web technologies HTML5, JavaScript, AngularJS, CSS3, LESS and more.
Grammar Systems and Syntax-Directed Translation Based on Them
Keywords: bezkontextové gramatiky; gramatické systémy; CD; PC; syntaktická analýza; precedenční analýza; syntaxí řízený překlad; dynamická gramatika; HTML5; JavaScript; AngularJS; CSS3; LESS; context-free grammars; grammar systems; CD; PC; syntax analysis; precedence analysis; syntax-directed translation; dynamic grammar; HTML5; JavaScript; AngularJS; CSS3; LESS