Ekologie dřevostaveb a pasivní dřevostavby - Servusová, Michaela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá ekologickým dopadem stavební výroby. Je zaměřena na výstavbu dřevostavby a její dopad na životní prostředí. V teoretické části jsou popsány pojmy související s dřevostavbou a pasivní výstavbou a jsou popsány způsoby environmentálního hodnocení. V praktické části jsou hodnoceny environmentální aspekty konstrukcí a jednotlivých materiálů. Jsou zde definovány také ceny vhodných přírodních materiálů a je navrženo nejoptimálnější řešení pro ekologickou výstavbu.

This thesis deals with an ecological impact of a building process. The work is focused on the impact of wooden buildings on environment. In theoretical part of the thesis concepts related to the construction of wooden buildings and passive houses are described and possible environmental assessment methods are defined. In the practical part of the thesis environmental aspects of construction production and materials are evaluated. Prices of natural materials are also defined and the most suitable ecological solution is selected.
Ecology of wooden buildings and passive wooden buildings
Keywords: Dřevostavba; ekologie; pasivní domy; životní cyklus materiálu; udržitelná výstavba; přírodní materiály.; Wooden building; ecology; passive houses; Life Cycle Assesment; sustainable development; natural materials.