Určení vlivu uživatelů na sociálních sítích - Jirout, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2017)
Tato práce pojednává o vytvoření systému pro analýzu sociálních sítí, umožňující určení vlivu vybraných uživatelů těchto sítí. Tento systém byl zpřístupněn veřejnosti pod MIT licencí a umožňuje jednoduchou rozšiřitelnost pro vlastní analytické přístupy. Použití tohoto systému bylo demonstrováno na příkladu analýzy vybraných profilů z české politické scény na sociální síti Facebook. Tato práce porovnala jejich vliv a aktivitu uživatelů na těchto profilech. Zároveň byl navržen nový přístup pro predikci aktivity a vlivu na těchto profilech a to pomocí identifikování tzv. oddaných fanoušků.

This thesis describes the design and implementation of a system for social media analysis. This system provides a way of identifying social media user's influence. The system has been open sourced under the MIT license and is designed to be easily extensible. Example usage of this system is demonstrated for a chosen use case of analysing several selected Czech individuals and political parties which are active on the Facebook social network. The thesis compared their influence and activity. A new way of activity and influence prediction has been proposed, based on the identification of dedicated users.
User Impact in Social Networks
Keywords: Analýza sociálních sítí; Vliv uživatele; Facebook; Nástroj pro analýzu sociálních sítí; Social Network Analysis; User Influence; Facebook; Tool For Social Media Analysis