Konstrukce frézovacího vřetene - Voda, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Cílem této práce Konstrukce frézovacího vřetene je rešerše a popis frézovacích vřeten. První část práce je zaměřena na obecný popis konstrukce vřetena. Obsahuje také stručný přehled výrobců frézovacích strojů a popis základních parametrů jejich vřeten. Ve druhé části jsou uvedeny faktory ovlivňující konstrukci vřetena. Následuje návrh vřetena, kde jsou voleny parametry a provedeny potřebné výpočty. Součástí práce je 3D model vytvořený v programu Autodesk Inventor a výkres sestavy vřetena.

The aim of this thesis called Design of milling spindl is research and description of milling spindles. The first part is focused on general description of spindle. It also includes brief overview of milling machines manufacturers and description of the basic spindle parameters. The second part lists factors affect design of spindle. The following is proposal of spindle. There are selected parameters and performed necessary calculations. 3D model made in Autodesk Inventor and assembly drawing is parts of supplement.
Design of milling spindl
Keywords: Vřeteno; konstrukce vřetena; vřetenová ložiska; pohon vřetena; Spindle; spindle design; spindle bearings; spindle drive