Detekce živosti obličeje pomocí 2D kamery - Valo, Ondrej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2021)
Rozpoznávanie tváre je jednou z najviac spoločensky akceptovaných foriem biometrického rozpoznávania. Nedávna dostupnosť veľmi presných a efektívnych algoritmov rozpoznávania tváre ponecháva zraniteľnosť voči prezentačným útokom ako hlavnú výzvu pre riešenia rozpoznávania tváre. Táto práca sa zaoberá vysvetlením problematiky týkajúcej sa s detekciou živosti tváre, ktorá pomôže pochopiť rôzne možnosti útokov a ich vzťah k existujúcim riešeniam. A implementáciu algoritmu, ktorý na základe videa rozoznáva živosť tváre.

Facial recognition is one of the most socially accepted forms of biometric recognition. The recent availability of highly accurate and efficient face recognition algorithms leaves vulnerability to presentation attacks as a major challenge for face recognition solutions. This work deals with the explanation of the issues related to the detection of facial liveliness, which will help to understand the various possibilities of attack and their relationship to existing solutions. And the implementation of an algorithm that recognizes the liveliness of the face based on videos.
Face Liveness Detection Using a 2D Camera
Keywords: životnosť tváre; konvolučná neurónová sieť; rozpoznávanie tváre; detekcia tváre; CNN; hlboké učenie; liveness detection; convolutional neural network; face recognition; facial detection; CNN; deep learning