Metody in-situ analýzy fotosyntetických pigmentů v bakteriálních buňkách - Janošec, Juraj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2023)
Táto bakalárska práca sa zaoberá navrhnutím a charakterizáciu vhodnej kombinácie metód analýzy fotosyntetických pigmentov v modelovom organizme produkujúcich fotosyntetické pigmenty. Konkrétne bol skúmaný mikroorganizmus Rhodospirillum rubrum, ktorý okrem fotosyntetických pigmentov produkuje aj významné produkty, ako napríklad možnú náhradu plastov, polyhydroxyalkanoáty. Pri rôznych spôsoboch kultivácie s ohľadom na svetelné podmienky, bolo analyzované štrukturálne a kvantitatívne zloženie pigmentov. Medzi použité metódy boli zahrnuté najmä spektroskopické metódy v oblasti UV-VIS. Konkrétne, jednopaprsková a dvojpaprsková UV-VIS spektroskopia v transmisnom, difúzne transmisnom móde a fluorescenčná spektroskopia. Pomocou týchto metód bola preukázaná prítomnosť bakteriochlorofylu a viacerých karotenoidov s najvyšśím zastupením spiriloxantínu.

This bachelor's thesis deals with the design and characterization of an appropriate combination of methods for the analysis of photosynthetic pigments in a model organism that produces such pigments. Specifically, the microorganism Rhodospirillum rubrum was investigated, which, in addition to photosynthetic pigments, also produces significant products such as potential plastic substitutes called polyhydroxyalkanoates. Structural and quantitative composition of the pigments was analyzed under different cultivation conditions with respect to light conditions. The methods used included spectroscopic techniques, particularly UV-VIS spectroscopy. Specifically, single-beam and double-beam UV-VIS spectroscopy in transmission and diffuse transmission modes, as well as fluorescence spectroscopy, were employed. These methods confirmed the presence of bacteriochlorophyll and several carotenoids, with the highest representation being of spirilloxanthin.
In-situ analysis of photosynthetic pigments in bacterial cells
Keywords: fotosyntetické pigmenty; Rhodospirillum rubrum; spektroskopické metódy; UV-VIS spektroskopia; fluorescenčná spektroskopia; fotosyntéza; Photosynthetic pigments; Rhodospirillum rubrum; spectroscopic methods; UV-VIS spectroscopy; fluorescence spectroscopy; photosynthesis.