Polyfunkční dům v Brně - Roleček, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Předmětem vypracování bakalářské práce je novostavba polyfunkčního domu v proluce na ulici Milady Horákové v městské části Brno Zábrdovice. Z uličního pohledu zprava přiléhá secesní čtyřpodlažní nájemní dům Josefa Müllera a zleva soudobý sedmipodlažní polyfunkční dům Dalibora Boráka. Záměrně disharmonický návrh vzniká jako dobová impakce těchto dvou sousedních domů, aby vyrovnala výrazně odlišný charakter jejich hmot z obou příchozích pohledů. Vzniká krystalický agregát mikroskopické struktury basaltu přenesený do makroskopické stavební podstaty. Poloveřejným prostorem v úrovni prvního nadzemního podlaží objekt komunikačně spojuje rušnou ulici s klidným prostředím vnitrobloku, kde se nachází dětské hřiště, ozeleněné kaskády s betonovým pódiem a posezením v kavárně. Pódium „veřejná zásuvka“ tak slouží jako hlediště pro různá neformální představení. Dále dům skýtá komerční, kancelářské či exkluzivní plochy pro bydlení, které jsou umístěny v nejvyšších podlažích.

The subject of my bachelor’s thesis is a multifunctional building in the vacant site of Milady Horákové Street in the city of Brno-Zábrdovice. From the street view on the right it adjoins a secession four-storey block of flats by Josef Müller and on the left a contemporary seven-storey multi-purpose building designed by Dalibor Borák. Deliberately disharmonious proposal originates as a time-dependent impact of the two neighboring houses to align a significantly different character of their masses from both incoming angles. It forms a crystalline aggregate of basalt microscopic structures transferred to macroscopic nature of the building structure. The Semi-public space at the level of the ground floor connects the busy street with a quiet courtyard where there is a playground, vegetated cascade with a concrete stage and a café sitting. The podium "public socket" thus serves as an auditorium for various informal performances. In addition the house offers commercial, office and exclusive residential spaces, which are located on the top floors.
Multifunktional Building Brno
Keywords: Polyfunkční dům; Brno; Zábrdovice; Milady Horákové; proluka; terasy; veřejná zásuvka; kavárna; komerce; kanceláře; exklusivní byty; mezonet; bazén; nakloněné železobetonové stěny; strukturální fasáda; tónovaná skla.; Multifunctional house; Brno; Zábrdovice; Milady Horákové; vacant site; terraces; public socket; café; commerce; offices; exclusive apartments; maisonette; pool; inclined reinforced concrete walls; structural facade; tinted glass.