Systémy DPF a SCR - Novodomský, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Predložená bakalárska práca sa zaoberá systémami pre znižovanie emisii z výfukových plynov vznetových motorov. Prvá časť práce je venovaná zloženiu výfukových plynov a emisným normám. Práca rozoberá vznik pevných častíc, ich regulovanie systémom DPF a jeho rôzne varianty. Ďalej je tu uvedený princíp znižovania obsahu oxidov dusíka vo výfukových plynoch systémom selektívnej katalytickej redukcie. V záverečnej časti sa nachádza zamyslenie nad budúcnosťou systémov pre znižovanie emisii, emisných noriem a alternatívnych pohonov.

The presented bachelor thesis deals with exhaust emission reducing systems for diesel engines. The first part is devoted to the composition of exhaust gases and emission standards. The thesis analyses the formation of solid particles, their regulation by the DPF system and its various variants. Further the principle of reducing the nitrogen oxide content in the exhaust gases by the selective catalytic reduction system is described. In the final part, there is a reflection on the future of emission reduction systems, emission standards and alternative drives.
The DPF and SCR systems
Keywords: Výfukové plyny; emisné normy; pevné častice; DPF; oxidy dusíka; SCR.; Exhaust gases; emission standards; particulate matter; DPF; nitrogen oxide; SCR.