Manipulátor pro skládání slévárenských forem - Borýsek, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou návrhu konstrukce manipulátoru pro skládání dvoudílných slévárenských forem. V práci je provedena analýza současného stavu poznání v odvětví manipulačních zařízení a průmyslových robotů z obecného pohledu. Následně práce seznamuje se současnou problematikou manipulačních zařízení, která jsou využívána ve slévárenství. Dále se práce zabývá rozborem problematiky konstrukce manipulátoru, volbou vhodné varianty řešení konstrukce vlastního manipulačního zařízení. Konstrukční řešení je podloženo výpočtovou zprávou, 3D modelem a výkresovou dokumentací vybraných uzlů. Závěr práce je věnován zhodnocení práce a praktickým doporučením.

The diploma thesis deals with the design of manipulator construction for folding two-part molds. In the thesis, an analysis of the current state of knowledge in the field of handling equipment and industrial robots is generally performed. Subsequently, the work introduces the current issue of handling equipment that is used in foundry. Furthermore, the work deals with the analysis of the manipulator construction, choosing the appropriate solution for the construction of its own handling equipment. Design solution is supported by computational message, 3D model and drawing documentation of selected nodes. The conclusion is devoted to the evaluation of work and practical recommendations.
Manipulator for folding molds
Keywords: manipulátor; konstrukce manipulátoru; manipulace s formami; formovací rámy; slévárenství; odlévání; 3D model; výkresová dokumentace; manipulator; manipulator construction; mold manipulation; molding frames; foundry; casting; 3D model; drawing documentation