Tlumení energie proudu vodním skokem v prostoru rozšíření koryta - Pospíšil, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Diplomová práce je zaměřena na zhodnocení míry tlumení energie nadkritického proudu v prostoru rozšíření koryta. Na hydraulickém modelu byly simulovány proudové poměry pro různé varianty uspořádání koryta. Jednotlivé varianty byly pak následně vyhodnoceny dle příslušných kritérií a vzájemně porovnány. Výsledky je možné, na základě teorie modelové podobnosti, aplikovat v hydrotechnické praxi.

The diploma thesis is focused on the evaluation of the suppression of supercritical current energy in the area of the river bed extension. The hydraulic model was used to simulate current conditions for different variants of river bed arrangement. Individual variants were then evaluated according to the relevant criteria and compared with each other. Results can be applied in hydrotechnical practice based on model similarity.
Hydraulic Jump Energy Dissipation in the channel extension
Keywords: Hydraulický model; vodní skok; nadkritický proud; disipace energie; koryto; modelová podobnosti; Hydraulic model; hydraulic jump; supercritical flow; energy dissipation; river bed; model similarities