Vliv odstavování fotovoltaických elektráren při odchylkách kmitočtu - Jasenský, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Diplomová práce s názvem Vliv odstavování fotovoltaických elektráren při odchylkách kmitočtu seznamuje čtenáře s teorií regulace frekvence v elektrizační soustavě. V teoretické části práce jsou představeny systémové a podpůrné služby, které jsou provozovatelem přenosové soustavy využívány k udržení bilance výkonů. V následující části je vypracován úvod do klasifikace poruchových stavů a jsou uvedeny poznatky sdružení provozovatelů přenosových soustav k nevyžádanému odstavování fotovoltaických výroben. Na teoretickou část doporučení a simulací navazuje analýza provedení přenastavení frekvenčních mezí, ve kterých jsou provozovány fotovoltaické elektrárny ve vybraných státech synchronně propojené Evropy. Práce pokračuje snahou objasnit původ vzniku výkonových nerovnováh uvedením teorie k obchodování s elektřinou. Deterministické odchylky frekvence jsou jednou z příčin vzniku častých nerovnováh v systému a jsou rozebrány v navazující kapitole spolu s návrhem možného řešení. Poslední část diplomové práce obsahuje simulace, které byly provedeny pro určení vlivu působení regulátoru ostrovního provozu v České republice při nevyžádaném odstavení fotovoltaických zdrojů.

The master thesis The Influence of Photovoltaic Power Plants Disconnection During Frequency Deviations introduce reader to the theory of frequency regulation in the electric power system. The theoretical part introduces regulation reserve that are used by transmission system operator to balance power imbalances. In the next part is made introduction to the system state classification and knowledge of European Network of Transmission System Operators for Electricity about unsolicited disconnection of photovoltaic plants. The theoretical part of the recommendations and simulations is followed by a part of the work in which the analysis of the implementation of the frequency boundary in which the photovoltaic power plants are operated in selected states of synchronously interconnected Europe. The master thesis continues to explain the origin of power imbalances by introducing a theory of electricity trading. Deterministic frequency deviations are one of the causes of the occurrence of frequent imbalances in the system and are discussed in the following chapter together with a proposal for a possible solution. In the last part of the master thesis are presented simulations that were made to determine the impact of the speed control regulator in the Czech Republic on unsolicited disconnection of photovoltaic power plants.
The Influence of Photovoltaic Power Plants Disconnection During Frequency Deviations
Keywords: retrofit; odchylky frekvence; fotovoltaická elektrárna; frekvenční stabilita soustavy; trh s elektřinou; nevyžádané odpojení výrobny; deterministické odchylky frekvence.; retrofit; frequency deviations; photovoltaic power plant; frequency stability; electric market; unsolicited disconnection of power plant; deterministic frequency deviations.