Modelování silové sítě pro datovou komunikaci - Kadlček, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou PLC (Power Line Communication) komunikace. Především je zaměřena na sestavení vhodného modelu silové sítě pro testování PLC komunikace. Čtenář je v úvodu práce seznámen se základními principy PLC systémů, jejich rozdělením a využitím v komunikačních sítích. Další část práce se zabývá různými druhy rušení, které se v silových sítích vyskytují a způsoby jak se proti tomuto rušení bránit. Například vhodnou volbou modulace a příslušného kódování. Jako zdroj rušení je v navrženém modelu použit AWGN kanál (Additive White Gaussian Noise). Závěr práce se věnuje vlastnímu návrhu a sestavení modelu pro PLC komunikaci. Jsou zde navrženy tři modely s rozdílnou OFDM technikou. Modely se tedy mezi sebou liší jinou úrovní mapování nosných v OFDM (QPSK, 16-QAM, 64-QAM). Je zde proveden podrobný popis a nastavení bloků, které byly použity pro sestavení modelů. Chování a funkčnost navržených modelů pro širokopásmovou PLC komunikaci bylo ověřeno simulací v programu Matlab Simulink. Nakonec je uvedeno srovnání a vyhodnocení výsledků jednotlivých modulací.

Thesis deals with problems PLC (Power Line Communication) communication. It is aimed at drawing up a suitable model for testing power network PLC communication. The reader is aware of at the beginning of work with the basic principles of PLC systems, distribution and use in communication networks. Another part of the work deals with different types of interference, which occur in power networks and ways to defend against such interference. For example, an appropriate choice of modulation and coding relevant. As a source of interference in the proposed model is used AWGN channel (Additive White Gaussian Noise). Conclusion of work is dedicated to design and build a model for PLC communication. There are three models designed with different OFDM technology. Models therefore vary between different levels of key mapping in OFDM (QPSK, 16-QAM, 64-QAM). It made a detailed description of a set of blocks that were used to build models. The behavior and functionality of the proposed models for broadband PLC communication was verified in the simulation program Matlab Simulink. Finally, it is shown the comparison and evaluation of results of each modulation.
Modelling of Power Line Communication for data transmission
Keywords: PLC; OFDM; QPSK; M-QAM; Matlab Simulink; PLC; OFDM; QPSK; M-QAM; Matlab Simulink