Měření permitivity materiálů v mikrovlnném pásmu – laboratorní úloha - Fojtík, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato práce se zabývá vypracováním laboratorní úlohy se zaměřením na měření permitivity materiálů v mikrovlnném pásmu. Pro vlastní měření jsou použity dvě vlnovodové metody. První metoda využívá pro určení parametrů bezeztrátových materiálů zkrácení vlnové délky v materiálu. Druhá metoda využívá pro určení komplexní permitivity ztrátových materiálů metodu nakrátko – naprázdno. Obě metody jsou v této práci krátce popsány a využity pro určení parametrů materiálů z dat získaných modelováním v CST Microwave Studio. Měřící pracoviště pro obě metody je realizováno a pomocí něj je u několika vzorků materiálů změřena jejich permitivita. Nakonec je vypracován návod pro laboratorní úlohu a vzorový protokol.

This work is concentrated on the development of laboratory task with a focus on measuring permittivity of materials in microwave band. For the measurement, two waveguide methods are used. The first method is used for determining of the permittivity of lossless materials by a method „shortening wavelength in the material“. The second method is used for determining of the permittivity of loss materials by a method „short – open“. Both methods are briefly described and used for determining permittivity of materials obtained from the data modeling in CST Microwave Studio. Then measuring workplace for both methods is realized and used for measurement of the permittivity of selected materials. Finally, the instruction for lab task with and measurement report is created.
Permittivity measurement of materials in microwave band – lab task
Keywords: Měření komplexní permitivity materiálů; vlnovodové metody měření materiálů; metoda určení parametrů bezeztrátových materiálů ze zkrácení vlnové délky; metoda určení komplexní permitivity a permeability ztrátových materiálů metodou nakrátko – naprázdno; Measurement of complex permittivity of materials; waveguide methods for material measurement; determining permittivity of lossless materials by shortening of wavelength method; determining of complex permittivity and permeability of loss materials by short - open method