Aktivní filtry s rezonančními obvody pro korekci kmitočtové charakteristiky reproduktorové soustavy - Karelin, Iurii (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Bakalářská práce se zabývá problematikou návrhu aktivních kmitočtových filtrů, které jsou určeny pro korekci kmitočtové charakteristiky reproduktorových soustav v rámci laboratorní výuky. Cílem práce je prozkoumat možná řešení s různou mírou přeladitelnosti parametrů a realizovat vybraná řešení formou výměnných modulů pro modulární systém mAPC-x2. Byly navrženy a vyrobeny dva jednotkové moduly realizující sadu neparametrických filtrů s přepínaným středním kmitočtem a využívající syntetické indukčnosti, a jeden dvojitý plně pa- rametrický modul využívající topologii KHN bikvadu s možností nezávislé regulace parametrů. Vyrobené filtry byly otestovány, doladěny a integrovány do stávající laboratorní úlohy předmětu BPC-REP.

The bachelor thesis deals with the synthesis of active frequency filters, that are designed for the correction of frequency response of loudspeaker systems for the educational purposes in laboratory. The aim of the thesis is to explore various solutions with different degrees of parameter tunability and to implement selected solutions in the form of interchangeable modules for the modular system mAPC-x2. Two single-unit modules implementing a set of non-parametric filters with switchable center frequency and utilizing synthetic inductors, and one fully parametric dual module utilizing the KHN biquad topology with the capability of independent parameter regulation, were designed and manufactured. Those filters were tested, fine-tuned, and integrated into the existing laboratory assignment of the BPC-REP subject.
Active filters with resonant circuits for correction of loudspekaker system frequency response
Keywords: Kmitočtová korekce; reproduktorové soustavy; syntetická indukčnost; gyrátor; aktivní induktor; peak filtr; parametrický ekvalizér; KHN; bikvad; kmitočtová charakteristika; aktivní filtr.; Frequency response correction; loudspeaker systems; synthetic inductor; gyrator; active induc- tor; peak filter; parametric EQ; KHN; biquad; frequency response; active filter.