Návrh vytápění polyfunkčního bytového domu - Barták, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Diplomová práce se zabývá návrhem vytápění a ohřevu teplé vody novostavby polyfunkčního domu. Teoretická část představuje zdroje tepla, kde se zabývá jejich základními typy a vlastnostmi. Výpočtová část řeší výpočet tepelných ztrát budovy, návrh vytápění, systému přípravy teplé vody, zdrojů tepla a všech potřebných doplňkových zařízení pro rozšířenou fázi stavebního povolení. Systém vytápění se skládá z podlahového vytápění a otopných těles. Pro přípravu teplé vody je navržen negativní zásobník teplé vody. První variantou zdroje tepla je kaskáda dvou tepelných čerpadel země – voda s geotermálními vrty, druhou variantou je kaskáda dvou tepelných čerpadel vzduch – voda. Experimentální část diplomové práce se zabývá simulací provozu navržených tepelných čerpadel z výpočtové části ve skutečných venkovních podmínkách pro danou oblast a jejich optimalizací pro dosažení co nejlepších výsledků z hlediska ekonomiky provozu. Výsledkem simulace jsou grafy porovnávající různé provozní parametry a náklady na jednotlivá řešení.

The thesis deals with the design of heating and domestic hot water preparation for a new multifunctional building. The theoretical part introduces heat sources, focusing on their basic types and properties. The calculation part addresses the calculation of the building's heat losses, the design of the heating system, the domestic hot water preparation system, heat sources, and all necessary auxiliary equipment for the extended phase of the building permit. The heating system consists of underfloor heating and radiators. A negative domestic hot water storage tank is proposed for hot water preparation. The first heat source option is a cascade of two ground-source heat pumps with geothermal boreholes, while the second option is a cascade of two air-source heat pumps. The experimental part of the thesis focuses on simulating the operation of the proposed heat pumps from the calculation section under real outdoor conditions for the given area and their optimization to achieve the best possible results in terms of operational economy. The simulation results are graphs comparing various operational parameters and the costs of individual solutions.
The heating system of the multipurpose apartment building
Keywords: vytápění; polyfunkční budova; tepelné ztráty; otopná tělesa; podlahové vytápění; otopná soustava; tepelné čerpadlo; negativní zásobník vody; dimenzování potrubí a hydraulické seřízení; armatury otopných těles; potrubní armatury; regulace; topná voda; teplonosná látka; heating; multifunctional building; heat loss; heating elements; underfloor heating; heating system; heat pump; negative domestic hot water storage tank; pipe sizing and hydraulic adjustment; heating element fittings; pipe fittings; regulation; heating water; heat transfer medium