Mateřská škola v Příboře - Murgašová, Dominika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2021)
Předmětem diplomové práce je vypracování projektové dokumentace pro provádění stavby mateřské školy. Mateřská škola se nachází v okrajové části města Příbor. Jedná se o samostatně stojící dvoupodlažní objekt. V objektu jsou navrženy celkem 4 třídy o celkové kapacitě 60 žáků. Obvodové zdivo objektu je navrženo z keramických tvárnic Porotherm. Stropní konstrukce objektu jsou tvořeny kombinací předpjatých stropních panelů Spiroll a železobetonových monolitických desek. Střešní konstrukce je řešena jako jednoplášťová, plochá, vegetační střecha. Zateplení objektu je provedeno kontaktním zateplovacím systémem Etics. Na části fasády je použit obklad imitující dřevo. Kombinací bílé fasádní barvy a přírodní barvy obkladu je vytvořen moderní vzhled, který zapadá do nově vznikající městské části. Na pozemku jsou mimo stavbu mateřské školy navrženy dětská hřiště, záhonky, parkování pro zaměstnance i rodiče žáků mateřské školy.

The subject of this master’s thesis is a project documentation for development of a nursery school. The nursery school is situated on the outskirts of the city Příbor. The school is designed as a two-storey building and includes 4 classrooms, with total capacity reaching 60 pupils. The perimeter wall consists of Porotherm clay block walling system. The ceiling framework uses a combination of two systems; the prestress hollow core slabs Spiroll and reinforced concrete monolithic blocks. The roof is designed as a single skin cladding with a flat, green roof. The external thermal insulation composite system (Etics) is proposed for the insulation of the building. The outer walls are partially cladded with timber. Additionally, the combination of white rendering and timber cladding will form a modern looking building that fits within a new housing development. Furthermore, the plan includes an outside playground, with allotments and parking spaces on the premises for the use of a nursery school.
Kindergarten in Příbor
Keywords: Mateřská škola; diplomová práce; novostavba; keramické zdivo; extenzivní vegetační střecha; plochá střecha; předpjaté stropní panely Spiroll; fasádní obklad; Příbor; Nursery school; dissertation; masters thesis; clay block walling system; extensive green roof; flat roof; prestress hollow core slabs Spiroll; Příbor; rendering