Rodinný dům Křemešník - Zhorný, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Obsahem bakalářské práce je návrh novostavby rodinného domu v obci Sázava pro čtyřčlennou rodinu na mírně svažitém pozemku. Práce je rozdělena na dvě části. V první části práce je řešeno architektonicko-stavební řešení, stavební fyziku a požárně bezpečnostní řešení v úrovni dokumentace pro stavební povolení. Rodinný dům má jedno nadzemní podlaží a obytné podkroví. V prvním podlaží se nachází obývací pokoj s kuchyňským koutem, koupelna s WC, skladovací prostory, technická místnost a dílna. V podkroví je ložnice, dva dětské pokoje, koupelna, pracovna a skladovací prostor. Konstrukční systém tvoří zdivo z keramických tvárnic, stropní konstrukce a schodiště jsou z monolitického železobetonu. Stěny jsou zatepleny pomocí pěnového polystyrenu s příměsí grafitu. Sedlová střecha tvořená dřevěným krovem je zateplena pomocí PIR desek v nadkrokevní variantě. Založení objektu na základových pásech z prostého betonu. Druhá část práce se věnuje koncepčnímu návrhu technického zařízení budov a návrhu vzduchotechniky do stupně pro provádění stavby. Tepelné ztráty objektu jsou 4,2 kW. Jako zdroj tepla je navržen kotel na pelety. Objekt je vytápěn deskovými a trubkovými otopnými tělesy umístěnými ve všech místnostech. Kotel dále slouží k ohřevu teplé vody v plovoucím bojleru v akumulační nádrži, ve které je umístěn solární výměník napojený na 2 solární kolektory na jižní straně střechy. Rozvody vzduchotechniky jsou vedeny v podhledu ve SPIRO potrubí. Rovnotlaká vzduchotechnická jednotka se zpětným získáváním tepla je umístěna v technické místnosti. Splašková kanalizace je napojena na veřejnou soustavu, dešťové vody jsou vsakovány na pozemku. Pitná voda je zajištěna z veřejného vodovodu.

This bachelor’s thesis focuses on the design of a new detached house in Sázava for family of four on a gently sloping plot. The thesis is divided into two parts. The first part addresses the architectural and structural design, building physics, and fire safety at the level of documentation for building permit. The house consists of ground floor and a first floor. The ground floor includes an open space kitchen, a bathroom, storage spaces, a utility room and a workshop. The first floor features a master bedroom with the walk-in closet, two bedrooms, a bathroom, a toilet, a study and a storage space. The structural system utilizes ceramic block walls, cast-in-place reinforced concrete floor slab and staircase. The envelope walls are insulated with expanded polystyrene containing graphite additives. The house has a wooden gable roof with metal roofing insulated with PIR panels above rafters. The foundations consist of concrete strip footings. The second part of the thesis focuses on detailed design of the ventilation system and concept design of other building services. The building's heat loss is 4.2 kW. A pellet boiler is designed as the heat source. The building is heated by panel and tubular radiators installed in all rooms. The boiler also serves as a secondary source of energy for domestic hot water accumulation tank. This system is connected to two solar collectors on the southern side of the roof. The ventilation system ductwork is routed through the ceiling using SPIRO duct. A balanced ventilation unit with heat recovery is in the utility room. The wastewater sewerage system is connected to the public sewer, while rainwater is infiltrated on the plot. Fresh water is supplied from the public water system.
Detached House Křemešník
Keywords: Novostavba; rodinný dům; zděné konstrukce; ETICS; nadkrokevní izolace; kotel na pelety; solární termické panely; vzduchotechnika; New build; detached house; masonry construction; ETICS; rafter-over insulation; pellet boiler; solar thermal panels; mechanical ventilation