Studium mikrostruktury deponovaných Ni-P povlaků s různými obsahy fosforu - Najser, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2018)
Cílem této bakalářské práce byla příprava a charakterizace Ni-P povlaků s různými obsahy fosforu na substrát hořčíkové slitiny AZ91. Teoretická část bakalářské práce pojednává o hořčíkových slitinách a blíže specifikuje využitý substrát AZ91. Dále se zaměřuje na Ni-P povlaky, jejich mikrostrukturu a vlastnosti. Zahrnuje také faktory ovlivňující rychlost depozice a výsledné chování těchto povlaků. V neposlední řadě jsou v teoretické části shrnuty základní principy laboratorních metod, které byly v experimentální části využity pro pozorování a charakterizaci jednotlivých vzorků. Závěr teoretické části tvoří rešerše, kde se autoři zabývají podobnou problematikou a faktory ovlivňující výsledné chování Ni-P povlaků. Experimentální část je zaměřena na depozici jednotlivých povlaků na slitině AZ91 a na jejich charakterizaci. Studium deponovaných Ni-P vrstev bylo zaměřeno na stanovení jejich mikrostrukturní povahy metodou XRD a na stanovení jejich mechanických vlastností a prvkového složení v závislosti na obsazích fosforu.

The aim of this bachelor thesis was the preparation and characterization of Ni-P coatings with different phosphorus contents on the substrate of AZ91 magnesium alloy. The theoretical part deals with magnesium alloys and specifies the utilized substrate AZ91. It also focuses on Ni-P coatings, their microstructure and their properties. However, there are also described factors affecting the rate of deposition and the resulting behavior of these coatings. Last but not least, the theoretical part summarizes the basic principles of laboratory methods used in the experimental part for observation and characterization of samples. Conclusion of the theoretical part consists of several background researches where the authors deal with similar problems and factors influencing the resulting behavior of Ni-P coatings. The experimental part is focused on the deposition of each Ni-P coatings on the AZ91 alloy and their characterization. The study of deposited Ni-P layers was focused on the determination of their microstructural texture by XRD method, mechanical properties and elemental composition depending on phosphorus content.
Study of the microstructure of deposited Ni-P coatings with different phosphorus contents
Keywords: hořčíková slitina; AZ91; Ni-P povlaky; bezproudá depozice; SEM; EDS; XRD; mikrotvrdost; magnesium alloy; AZ91; Ni-P coatings; electroless deposition; SEM; EDS; XRD; microhardness