Modelování na základně dat z archiválií - Pátek, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2021)
Cílem této práce je navrhnout a implementovat webovou aplikaci, která umožní zobrazení a úpravu genealogických modelů. Tyto modely jsou vytvořené pomocí programu umožňujícího jejich automatické sestavení z dostupných matričních záznamů. Velký důraz je v rámci řešení věnován propojení webové aplikace s tímto programem. Aplikace je vytvořena pomocí systému Node.js, psána v jazyce JavaScript s využitím jeho knihovny React.Webová aplikace zprostředkovává uživateli přístup ke zmíněnému programu a umožňuje mu zobrazení a editaci výstupů tohoto programu. Zaměřuje se na uživatelskou přívětivost a jednoduchost při ovládání aplikace. Součástí řešení je také integrace do existujícího systému, který uživateli poskytuje možnost přepisu údajů z archiválií a spravuje komunitní databázi.

The aim of this thesis is to design and implement a web application that allows the display and editing of genealogical models. These models are created using a program that permits their automatic assembly from available registry records. A great focus of the solution is the connection of the web application with this program. The application is developed using Node.js, written in JavaScript using its React library.The web application provides the user with access to the mentioned program and allows him to view and edit the output of this program. It is especially concerned with the user-friendliness and simplicity of the application. The solution also includes integration into an existing system which provides the user with the possibility of transcribing data from archives and manages a community database.
Modelling on Historical Data
Keywords: genealogie; archiválie; rodokmen; matrika; webová aplikace; React; NodeJS; genealogy; archival material; family tree; register; web application; React; NodeJS